Jeg testet denne oppdateringen, et halvt år før tiden da jeg var med i Apple sitt test software program. Det jeg skriver er min egen oppfatning. Apple har gjort mye for universell utforming i mange år, og jeg ønsker å bidra til at de fortsetter med det.

Denne oppdateringen er stor. Stor i antall funksjoner, men liten i størrelse. Den er på ca. 7 GB. Og den er med tanke for fremtiden. Under ser du bildegalleri av funksjoner:

Dark mode og Apple TV app på Mac

La oss snakke litt om disse funksjonene. Nå har jeg brukt Dark Mode i en god stund. Jeg liker det veldig godt! Det er mye bedre for øynene. Apple TV appen er veldig lik den på Apple TV. Fungerer nå helt fint. Trykk på tekst symbolet for å få endret språk og undertekst, når den tid kommer. Se bilder over.

Spill, universell utforming og Apple Arcade

Det som er spennende med denne oppdateringen er Apple Arcade. Apple Arcade er et spillabonnement, der du kan spille så mye du vil. Pris kommer snart. De er i likhet med Apple TV+ opptatt av visuell historiefortelling. Det jeg er spent på, er om jeg kan få fullt utbytte av spillene. Jeg har en fjernkontroll (som jeg kjøpte selv), som gjør det enklere å spille. Du kan også bruke den som vanlig Apple Remote.

Nå har jeg fått konsollen i hus:

Denne fungerer veldig bra. Jeg kan bruke joystick, som fungerer mye bedre for meg. Du kan også som skrevet, få brukt den som vanlig fjernkontroll for Apple TV eller på iPhone. Den lades med vanlig iPhone lader.

En morsom side ved dette er at nå kan du spille ute. Nå slipper du høre at du sitter i en mørkt rom, uten sollys. Denne konsollen har Bluetooth, og trenger derfor ikke nett for å spille, så lenge du har lastet ned spillet. Du kan altså sitte i parken, og bli solbrent å spille samtidig. Det er sikkert mange ungdommer som vil elske dette argumentet, og like mange foreldre som vil løfte på øyenbrynene. Det viktigste slik jeg ser det, er at de kommer seg ut og får sol og frisk luft. Hva de gjør når de er kommet ut, er ikke så farlig etter min mening. Det var en av grunnene til at jeg sluttet å spille som ung, fordi det ikke var mulig å være ute i kombinasjon med spill.

Når det gjelder spill må vi snakke, å jobbe sammen. Det er viktig at alle får mulighet til å spille. Spill er et fag, og et håndverk på lik linje med grafisk design, og interaksjonsdesign. Det er også fint hvis det ligger en god historie bak, slik Apple Arcade har fokusert på.

Jeg har problemer med å trykke på to knapper samtidig og Apple skal ha tatt hensyn til dette med å lage såkalte accessibility profiler, der du får hjelp til å hoppe, og diverse. Bortsett fra det, får du den samme opplevelsen som de andre.

Jeg sluttet å spille som 15-åring, med bare sporadisk spilling nå og da etter det. Dette fordi det ble sett på som en aktivitet for barn, og voksen spill ikke var tilpasset. Jeg har heller aldri likt online spill. Når jeg spiller, vil jeg spille med mennesker jeg faktisk kjenner. Spill (så lenge de er godt laget), øker evnen til problemløsning, og utholdenhet. Nok et argument for ungdommen og voksne som må finne en unnskyldning for å spille. Heldigvis er det en unnskyldning som holder. Nå har jeg begynt igjen så smått. Det er som å sykle – har du lært det, kan du det.

Tips: Hvis du spiller mye – Sett på timer, slik du gjør når du jobber. Det gjør både deg og de i rundt deg mer bevisst på hvor mye tid du bruker på spill.

En ting er sikkert: Det å spille TV spill er ikke det samme som på 90-tallet. Det som er gledelig er at Super Mario, og de andre klassikerne har fått seg en oppussing. Du kan spille på flere plattformer, laste ned offline og dele med familien.

Screen Time og Memoji

Screen Time og Memoji er noe av det som vekker oppsikt. Her får du god oversikt over hva du bruker Macen til. To timer på en uke, er veldig lite hos meg, men det gir en fin oversikt. På en vanlig dag ligger jeg på 6+ timer. Nå er det jo ferie, så det kan ha noe med saken å gjøre.

Memoji er en ny måte å kommunisere på. Det er dine egne utrykk, som emoji:

Gammel versjon:

Memoji I iOS 12

Voice control og diktering

Til slutt litt om voice control og diktering:

Trykk på CC, for å få tekst.

Voice control blir for omfattende for meg. Den gjør meg rett og slett lat. Siden jeg kan bruke mus helt vanlig. For de som trenger det er det veldig bra. Det tar lang tid å lære seg alle kommandoene. Man må balansere det med å hjelpe, uten å ta vekk viktig motorisk funksjon. Dikteringen har derimot blitt betraktelig bedre. Denne artikkelen er skrevet hovedsakelig med diktering, og ordforslag fra Safari. Det hjelpemiddelet jeg etterlyste i artikkelen om skrivehjelp, er nå innebygd. Da tenker jeg på det jeg skriver om diktering og ordforslag. Siri har også fått en mer menneskelig stemme, og snarveier eller shortcuts om du vil:

Siri shortcut

Nå kan «Siri» også lese din nettside. Se hvordan jeg har gjort det.

Oppsummeringen denne gangen blir kort: Alt dette gjør at det er en oppdatering for alle, også med tanke på fremtiden. Ny oppdatering nærmer seg, men den vil ikke bli skrevet om her. Følg EasyAll sin Instagram konto, hvis du vil lese om flere tester. Jeg kan også anbefale tek.no og NRK Beta, for mer informasjon rundt samme tema. Kanskje vi «leses» der.