Se for deg følgende senario: Du har to barn. En gutt eller jente som pakker skolesekken, mens søstera eller boren står å ser på. Den ene går ut døra, mens den andre blir igjen, å går inn på rommet å legger seg i sengen sin. Fordi vedkommende er for syk til å gå på skolen i dag også. Her kunne denne historien ha sluttet.

No Isolation nektet å la denne historien slutte her. De løste dette med å lage en robot som heter AV1. Hils på AV1:

(Videoen varer i 2 minutter)

No Isolation ønsker å lage et produkt som tar utgangspunkt i barn som er i en utsatt situasjon. Det har de etter min mening fått veldig fint til, fordi de har fått det til med relativt få funksjoner og få virkemidler. Dette igjen vitner om en hard prioritering runde, og gode diskusjoner under konseptutviklingen. Det er dette man får igjen for når man har en bestemt målgruppe. Den viktigste funksjonen er uten tvil at AV1 kan brukes med 4G. Dette er den største forskjellen mellom Buddy og Jibo som er tidligere omtalt i denne bloggen. De fokuserer kort fortalt på hjemmet, mens AV1 fokuserer på skolehverdagen først og fremst. Buddy og Jibo må også ha Wi-Fi får å fungere. AV1 er en stedfortreder og fokuserer på det.

Sett fra et universell utformings perspektiv er dette også et hjelpemiddel som fungerer, fordi det reduserer funksjonshemming og det er akkurat det universell utforming handler om. Å redusere gapet mellom hva samfunnet forventer hva vi skal gjøre, og hva vi faktisk er i stand til å gjøre. AV1 reduserer etter min mening, funksjonshemmingen ned til et minimum fordi både det faglige og det sosiale blir opprettholdt, uten å være tilstede. Det er nettopp det som gjør AV1 et prosjekt som er forut for sin tid etter min mening. Dette understrekes også av flere tester.

Jeg utfordrer No Isolation til å videreutvikle noe som er god start, til også å gjelde for studenter i en vanskelig situasjon. Den utfordringen er jeg sikker på at dere tar på strak arm! Takk for at dere også har bidratt med informasjon til dette innlegget. Hvis noen lurer er dette innlegget skrevet etter egen vurdering, og jeg er som mange av dere vet ikke redd for å si hva jeg mener. Dette er også mye av grunnen til at jeg ble interaksjonsdesigner – Evnen til å lage en løsning på et problem, som fungerer ikke for de det gjelder, men også for de rundt.

Nå har No Isolation gjort mye av det jeg utfordret dem til for et år siden. Dette er ikke en robot som bare er fin å ha, men som også har en stor samfunnsøkonomisk betydning.

2 thoughts on “AV1 – Noe for fremtiden som allerede er her

  1. Hei, eg journalist i lokalavisa Strilen og skal ha ei sak om utprøving av AV1-robot på Austrheim vidaregåande skule som ei sak i Utdanningsavisa me snart skal ut med i samband med Utdanningsmessa i Nordhordlanshallen 27. og 28. november. Ho som skal bruka roboten hadde ikkje lyst å stilla opp på bilde. Difor lurer eg på om eg kan få bruka bildet ditt til denne saka i staden for.
    Mvh Gunn Berit Wiik
    gunn.berit@strilen.no

    1. Hei Gunn!

      Takk for hyggelig kommentar og henvendelse. Dette bilde skal kun brukes til min bloggpost. Jeg har imidlertid et annet bilde du kan se om du kan bruke. Jeg sender det til deg på mail. Ha en fortsatt fin dag!

Comments are closed.