Change by Design som blir arrangert Halogen hvert år, gikk i år av stabelen nå på fredag (23.september 2016).
Der hadde de sammen AHO (Arkitektur og Design Høgskolen i Oslo), en workshop om 3D printing. Det var en demonstrasjon av hvordan du kan printe ditt eget ansikt i 3D.
Hva er 3D printing?
I sin enkleste form skjer 3D-printing ved at materiale ekstruderes i varm tilstand gjennom en dyse og fester seg på overflaten lag for lag. Kilde: Store Norske Leksikon (hentet 26.09.2016)
Her er noen demonstrasjonsbilder fra workshopen:
Det er litt vanskelig å se, men det er en modell av ansiktet mitt med en lang nese. Dette er bare uskyldig moro, men 3D printing kan brukes til mer nyttige områder:
Under workshopen begynte vi å snakke om 3D printing kan brukes for å tilpasse hjelpemidler. Det første som slo meg da er tilpassing av seter. Selv bruker jeg et skall i alle mine rullestoler. De er tilpasset ved å sitte i en svær sakkosekk som er tilpasset for dette formålet. Når du sitter godt, og her er det viktig å si i fra om alt du kan komme på av ubehageligheter, for når de begynner å støpe er det ingen vei tilbake. Den er støpt i gips. Så tar en fabrikk å syr inn polstring og puter.
Sånn ser et skall av denne typen ut når den er ferdig:
Kilde: Hjelpemiddelspesialisten
Hva om dette kunne vært 3D printet? Da kunne vi sluppet og være helt sikker på at vi ikke vil gjøre endringer, fordi vi da kunne sett å kjenne hvordan det vil se ut. Ofte må man gjøre dette mange ganger fordi at når alt kommer på plass, finner ut at det ikke passer likevel. Det blir mange runder, og bortkastet tid og ressurser. Det kan også være smertefullt, hvis man har mange spasmer. 3D printerne i dag er for små, men kanskje dette er noe for fremtiden?
Området der 3D printing har vært til stor hjelp er når det kommer til husbygging (Illustrert under):
På den måten kan medisin studenter og arkitekter se hva de skal gjøre før de gjør det.
Takk til Halogen og AHO som har bidratt, og laget en workshop som får deg til å tenke forbi det som allerede er tenkt, slik en god workshop skal.
Denne bloggposten er skrevet på frivillig basis i samarbeid med Halogen, før jeg ble fast ansatt i Halogen.