4DX er det nye innen kino. Jeg var på den nye 4DX salen ved Nordisk Film Kino Ringen. Jeg testet det nye handicap sete til Ringen. Vi så «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales», og «Wonder Woman» med tre ukers mellomrom:

(Trykk på tekst symbol for tekst).

Trailerne er også tilpasset 4D. Det kommer også en informasjonsvideo om at man ikke skal gå frem og tilbake under filmen. Der sier de også at eldre, gravide, og folk med fysisk funksjonsnedsettelse ikke bør gå på 4D. Her er beviset på at det går helt fint så lenge, man tar visse forbehold:

Når man kommer inn i en 4DX kino sal blir man plassert i et sete, som vanlig. Forskjellen her er at sete mitt blir løftet bakover til å begynne med. På den måten blir vi rettet opp i normal stilling, når man blir kastet fremover. Vi har også et belte – sånn sett er det dårligere for alle de andre, for de har ikke det. De som kjører skriptet følger med. De filmer publikum (kun live), så de følger med og roer ned hvis vi får problemer. Det er også vakter (kino hjelp) på hver sin side under hele filmen også når man blir snurret rundt. Derfor må de lære seg å stå støtt, å ha et våkent blikk.  For å sitere en av vaktene: «Nå er det slutt på at vi kan slappe av å se film. Nå får vi oss en god latter isteden!» Jeg skjønner godt hva han mener. Det er mange situasjoner som må se ganske komiske ut. Når stedsansen får seg en trøkk. Se mer om effekter i denne videoen: (Varer i 4 minutter)

Her er noen illustrasjonsbilder:

 4DX kino for barn og unge:

Nå har jeg også sett 4DX for barn. Vi så «Grusomme Meg 3»:

«Grusomme Meg 3» er veldig gøy og morsom for både barn og voksne, men det var overraskende lite effekter. Dette slo meg som pussig, da man skulle tro at de som setter størst pris på disse effektene er nettopp barna. Når det er sagt, er denne filmen det har vært størst variasjon på i effektene. I motsatt fall har du Spiderman Homecoming. Der får man knapt nok et minutts pause fra all ristingen og andre effekter. Da ødelegger det opplevelsen. Det er etter min mening best når effektene samsvarer med manuset, og ikke bare bruke effektene for effektenes skyld.

Det fins også en annen bakdel – Det er dyrt. Det koster 200 kr for ordentlige 3D briller. For en familie på fire blir det 800 kr – og det er uten godteri eller noe annet i tilegg. Selv synes jeg dette var vært hver ei krone, og syns dette er en kino opplevelse jeg unner alle å oppleve! «God fornøyelse» som vaktene sa, og det var nettopp det.

Siden dette innlegget ble skrevet har programmet blitt utvidet, og det vil bli ytterligere utvidet i januar 2018. Nå har de også fått en Supreme sal ved samme kino.