Siden jeg begynte å jobbe i kreative team, har jeg sammenlignet det team arbeidet vi gjør  med idrett. Nå skal du få vite hvorfor.

 Kom i stemning:

Trykk på play knappen for å få mobilvisning.

Kilde: Norges Håndballforbund – Embedded fra YouTube.

Kilde: NRK Sport – Embedded fra YouTube.

Noen vil kanskje si at dette bare er fine øyeblikk i sportsverdenen, og har lite med kreative yrker å gjøre. I slike klipp ser man bare resultatet når man lykkes, men hva med alt som ligger bak?

De har i likhet med oss en oppgave som skal løses, og er avhengig av å jobbe i team for å få den løst. Men deres største hemmelighet (etter min menig), er at de er individualister som likevel evner å jobbe i team uten å ta for stor plassDette er selvfølgelig enklere sagt enn gjort, men hvis du prøver det , og ikke overdriver vil du oppdage at du oppnår bedre resultater.

For å være litt mer konkret:

Det er en oppgave som skal løses for en stor kunde, dere har fordelt oppgaver og har fått en tidsfrist. Hva gjør du så? En av mine gamle lærere i hjembygda sa “Når du har det travelt, er det bare en ting å gjøre — få arbeidsoppgaver unna”. Det er like vanskelig, som det er enkelt. Dette handler om vaner. Når jeg får en oppgave, stor som liten setter jeg opp en plan over det som må gjøres. Så tar jeg en dag av gangen. Etter at oppgaven er utført, krysser jeg den ut, og da er den også ute av hodet.

Slik er det med de som skal gå skirenn eller spille en kamp. De har også en oppgave, og er avhengig av andre for å få til et godt sluttresultat. De har helt avgjort også en tidsfrist. De må ta en kamp eller dag av gangen, men de må også gjøre grunn jobben selv . Det gjelder  også får deres egen utvikling sin skyld. Dette må gjøres kontinuerlig. Det er det som gjør at de oppnår bedre resultater.

Litt om å lære av opp og nedturer

Siden jeg har jobbet en del med studenter, skal jeg dele en historie derfra til slutt. En student spurte: “Hvorfor er det slik at vi alltid husker det vi ikke fikk til — den tidsfristen vi ikke rakk, eller den jobben jeg ikke fikk”? Til det svarte jeg: Har du sett Harald Bredeli sitt beste sportsminne fra 2009? Denne studenten hadde det og lo. For dere som ikke har det — la oss skru tiden tilbake til 2009:

Trykk på play knappen for å få mobilvisning.

Kilde: TV2 Sporten – Embedded fra YouTube.

Det jeg mener å si med disse videoene, og dette innlegget er at klisjeen står fremdeles ved lag: Det er prosessen du lærer mest av — ikke sluttresultatet, enten du driver med håndball, langrenn eller interaksjonsdesign.

Ressurser

Er du interessert i å lese mer om dette, kan jeg anbefale disse bøkene: Psykologi 1 (2016) — Menneske i utvikling og Bli best med mental trening.

2 thoughts on “Interaksjonsdesign, langrenn og håndball har fellestrekk

  1. Hei.. det er når man faller og reiser seg at man vet man har utført noe bra. Uansett hva man gjør i livet. Idrett,arbeide,familie…
    Så ja,du er inne på et vesentlig punk og jeg synes du har fått frem et viktig budskap med enkle hjelpemidler på en smart måte !
    Lykke til videre
    May

Comments are closed.