Den 9.november i 2017 gikk Change by Design av stabelen og der snakket Balder Onarheim om TES (Transcranial Electrical Stimulation).

Balder er utdannet fra Arkitektur – og Designhøgskolen (AHO), og er i dag gründer, daglig leder og forsker i selskapet PlatoScience.

Beskrivelsen av foredraget hans var følgende:

Hva tenker du om å få sendt strøm inn i hjernen for å skape nye koblinger, slik at du blir mer kreativ eller mer konsentrert? Dette er science, men ikke fiction for designer og forsker Balder Onarheim. – Tatt fra nettsiden om Change by Design 2017.

Hva tenker du? Ble du skremt? Det Balder brukte mest av torsdagens foredrag på – var å berolige. Dette er helt trygt, og det ligger mye forskning bak fra forskjellige fagmiljøer.

En vanlig mandag som ble litt utenom det vanlige

Vi kjenner oss alle igjen. Vi sitter der mandag morgen og har fått en oppgave. Vi vet hva oppgaven går ut på, men hjernen er helt fullstendig tom.. Hadde det da vært fint å ha et produkt/verktøy som øker kreativiteten? Det er nettopp det Balder og hans team ønsker å lage. Helt konkret er det elektroder som stimulerer den delen av hjernen som allerede jobber kreativt. Veldig enkelt forklart sender disse elektrodene små elektriske impulser som stimulerer hjernen. Det hjelper også hvis du er vant til å tenke kreativt. Dette må trenes opp på lik linje med alt annet. En øvelse for å tenke kreativt kan være følgende:

(Denne brukte jeg på min skole).

Se for deg en mann uten ansikt. Hvordan ser han ut? Hvordan er øyne, munn og nese? Når du har bestemt det – skal du kle på han. Hva har han på seg? Hvilken farge har klærne? Etter det gir du han et yrke og en personlighet. Mens jeg har skrevet disse linjene har jeg kledd på en morsom sirkusklovn. Dette kommer med trening, mange opplever at de bare får kledd på sin halvveis – fordi de blir begrenset av sitt eget hode. Med andre ord: hjernen. Kanskje Balder sin forskning kan hjelpe til med å få oss til å tenke mindre begrenset i fremtiden?

Vel og bra, men kan det brukes til noe annet?

Til dere som er bekymret for at dette bare er en morsom greie, ønsker Balder og hans team å bruke teknologien til å se nærmere på blant annet:

  •                ADHD
  •              Søvnløshet
  •              Tinitus

Vi ønsker han masse lykke til, og gleder oss til å høre mer ved en senere anledning!

(Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Balder Onarheim).

Ønsker du å lese mer om Change by Design til å bli inspirert til neste år? Les: Change by Design 2017 – Fra saksofon, opera og hjerneaktivitet, til halognere og gode venner.