Lenge nå har vi hørt om smart høyttalere, og det har som vanlig blitt skrevet mye. Jeg har også skrevet om Apple HomePod, Google Home og Alexia fra Amazon – «Hjemmeroboten er på full fart inn i hverdagen.» Nå skal vi se på den jeg endte opp med å kjøpe: Sonos One.
Jeg endte som sagt opp med å kjøpe Sonos One, og koblet den sammen med Google Home Mini. Grunnen var at den er relativt billig, hvis man sammenligner Apple HomePod. Sonos One koster 2000 kr, mot Apple HomePod som er dyrere. Den har også god lyd, og er blitt kvitt noen av barnesykdommene, som Play:1 hadde. Den har også en ny oppdatert app, som også er blitt kvitt noen av de største problemene. Sonos har også blitt bedre på oppdatere support artikler.
Den har følgende hendige funksjoner:
AirPlay 2
Alarm funksjon som sier i fra når det er noe du må huske – i form av sanger. Selv har jeg en alarm som minner meg om at Dagsrevyen starter. Da stopper det jeg ser på, og det spilles en spesifikk sang, også får jeg spørsmål fra Apple TV om Dagsrevyen skal settes på. Man kan også stå opp til Vinni’s versjon av Knutsen & Ludvigsens «God Morgen Norge», hvis man ønsker det.
Siri via AirPlay 2
Nå har Sonos Controllor app fått et nytt design både på mobil og desktop:
Sonos One med AirPlay 2
La oss se på Siri med Sonos One, men først kort om AirPlay 2.
AirPlay 2 settes opp på følgende måte:
Koble opp Sonos One på nettet ditt hjemme. Det beste er å bruke skrivebords appen første gang du kobler den opp. Skal du skifte nettverk, gjør du det som vanlig på Macen. Dette er mye enklere med Sonos One enn Play:1.
Skal du gjenopprette så er det bare å se linket video.
Når du har fått satt den opp, går du til den enheten du ønsker å bruke – iPhone, Apple TV 4K eller iPad Pro (fungerer ned til iPhone 5s, og iPad 2) – velg program, også lyd. Da spilles lyden av på Sonos One. Ganske snedig og hendig! Dette gir deg skikkelig kino stemning. Ingenting må pares slik som på Bluetooth, men bare være på samme nettverk.
Så til Apples «Siri» (med MacBook Pro – fungerer ned til 2014 modell):
Dette åpner for helt nye muligheter, med alt som «Siri» kan gjøre.
Nå kan du styre «Siri» med Sonos med telefon. Det er litt kronglete å sette opp, men det viktigste er at det fungerer. Her er en fungerende oppskrift:
Hvordan sette opp «Siri» med Sonos (via iPhone – fungerer ned til 5s)
Konfigurer «Hey, Siri» – det gjør du i innstillinger
Last ned appen Yonomi og opprett konto hvis du ikke allerede har. Yonomi hjelper deg å knytte sammen de forskjellige enhetene i hjemmet ditt. Så slipper du å programmere for hånd. Det er ikke særlig brukervennlig for folk flest. Yonomi gjør dette automatisk. Det du skal være klar over er at denne appen samler inn mye data om deg. Desto flere enheter du har, jo mer data har de tilgang til. Mange er skeptisk til store mengder datasamling. Det er forståelig, men det er dette som gjør enhetene smart. Eksempelvis er det dette som gjør at du slipper å minne «Siri» på dine faste rutiner. Hvis du ikke ønsker at det blir hentet inn data om deg bør du ikke kjøpe en smart høyttaler – rett og slett fordi du ikke får utnyttet funksjonene. Da er det bedre med en Bluetooth høyttaler som også gir god lyd.
Sett på AirPlay 2 og du er klar til å kommunisere med «Siri»!
Alt i alt er denne nye kategorien hjemme teknologi, vår nye følgesvenn inn i hverdagen. Når den har gjort sitt fins det gode pante ordninger, for at de skal bli til nye produkter. For det er viktig å huske: Det er en maskin, med menneskelige trekk. Det er viktig å presisere dette spesielt ovenfor barn, som blir fort tilknyttet. Serien Humans tar opp dette på en glimrende måte i sesong 1 som går på Sumo.
Eller som John Bing (Professor i rettsinformatikk) ville sagt det:
Det er på mange måter det eneste eventyret jeg har vært vitne til i mitt eget liv. Jeg har sett noe vokse frem som jeg ikke trodde var mulig da det begynte å spire.
John Bing
Ressurs:
Hvis du er interessert i smart høyttalere anbefaler jeg å lese denne: https://medium.com/@jaybaer/15-important-statistics-about-smart-speakers-in-2018-4398b96740d5. Tar ca. 6 minutter.