Når jeg har litt ekstra tid bruker jeg den tiden på å holde meg oppdatert på fag. Mange har spurt meg om hvor man kan finne ressurser til de oppdragene man jobber med. I dette innlegget for du tips om bøker, digitale læringsressurser, og videoer. Dermed vet du hvordan du skal bruke de til å lage gode digitale tjenester og historier som ikke bare ser fine ut, men også er topp brukervennlig for brukerne dine.

Priser finner dere i innlegget eller på nettsidene. Alt som er nevnt i innlegget av ressurser og bøker, har jeg kjøpt og anbefaler jeg på eget initiativ. Alle bøkene jeg anbefaler finnes som vanlig bok. Siden jeg bruker e-bøker, linker jeg til dette. Ressursene i dette innlegget er ressurser i interaksjonsdesign, tjenestedesign, universell utforming, konsept og kode.

Dette er et langt innlegg, så hent deg en kaffe og sjokolade. Du får også videoer for å variere lesingen.

God lesing!

 Læringsressurser

 

Har du opplevd å være på et nettside og ikke finne det du leter etter? Å prøve å bruke en mobilapp, men ikke engang forstå hvordan du skal logge inn?

 

Slik starter Tone Nordbø sin bok Introduksjon til Interaksjonsdesign. Den gir deg en grundig gjennomgang av emnene innen interaksjonsdesign og er den første læreboken av sitt slag på norsk.

Alle som er interessert i faget bør lese den. Den koster 299,- kr. (Finnes bare i fysisk format). Bilde av omslag:

 

Omslag - Introduksjon til interaksjonsdesign

 

 

Disse sidene jeg bruker for engelsk litteratur: A Book Apart og Rosenfeld Media. Det er billigst å kjøpe rett fra forlaget eller forfatter i USA og Storbritannia.

Hvis du vil ha norske fagbøker (innen mitt fagfelt) er utvalget betydelig redusert, spesielt som e-bøker. Men de finnes. Du finner en del hos Tanum  – Ebøker og hos Norli – Ebøker. Du kan også få kjøpt en del på iBooks. Nå har det kommet noe som heter Brettboka. Det er en tjeneste der fagbøker er samlet fra alle forlag i en tjeneste! Dette gjør det mye enklere, enten hvis du studerer eller ønsker å repetere slik som meg.

Kode 1 Informasjonsteknologi 1 – Er nå i salg, nå også som digital bok for privatpersoner.  Den gir deg en grundig intro av HTML5, CSS3 og Firebase. Denne boka kommer også innom universell utforming, og hvordan man skal forholde seg til det, når man koder. Pris 295,- kr. Den kommer også med nødvendig programvare til 450,- kr. For å få mest mulig ut av disse to bøkene er det lurt med en god matematisk grunnforståelse. Hvis noen lurer på hva FireBase er, kan de se denne videoen:

Jeg anbefaler også Informasjonsteknologi 2 som også kom ut i 2017, og gir det samme grunnlaget hva gjelder tema. Den koster 385,- kr og den kjøpes digitalt hos Brettboka. Denne er fra Aschehoug av Lars Nersveen og de andre er Cappelen Damm. Kode 2 Informasjonsteknologi 2 går dypere inn i HTML5, CSS3 og JavaScript. Den har også en egen nettside for læringsressurser. Den koster 450,- kr med programvare.

Disse bøkene er lagd for videregående nivå, men for de som syns at nivået er lavt er oppgavene designet slik at du kan videreutvikle oppgavene selv. Bøkene har en egen ressursliste og et oppgave nettsted som du kan bruke.

For oss som ikke har gode matematiske kunnskaper, må lære det likevel. Man kommer ikke unna hverken på jobb eller skole, hvis du vil jobbe med teknologi, er dessverre bare hard trening som må til.

Et annet emne de tar opp er en grundig og pedagogisk gjennomgang av hvorfor man må strukturere kode. Dette var et stort tema når jeg studerte. Hvorfor skal vi ha et standard som lar oss «bare» gjøre ting på en måte? For det første finnes det overskridelses regler som lar oss få gjøre det vi vil. De som har greie på det, mener at standarden er såpass romslig at de skal bare brukes av og til.

Et annet argument er følgende fiktive scenario – Fritt etter Kode 2 Informasjonsteknologi 2:

Se for deg koden din som et veikryss og Internett som en stor by. Vi som bruker det er biler som skal i alle forskjellige retninger. Da må man ha et trafikklys som styrer trafikken og regler for å holde kontroll på koden. Hvis man slår av trafikklyset eller bryter reglene, blir det kaos. Her gjelder altså ikke Kardemommeby loven: «Så lenge man er snill og grei, kan man gjøre som man vil» dessverre.

Dette er en fin sammenligning som viser viktigheten av å strukturere kode. Måten koden blir strukturert har også mye å si for universell utforming. Hvis man koder JavaScript uten {} fungerer ikke koden, og en skjermleser leser ikke opp segmentet, og blinde eller svaksynte ser det heller ikke. Når man blir frustrert over dette er det bare og tenke på scenario over. I et team er det best å la utviklerne bekymre seg over dette, og ikke tenke så mye på det. Vi andre skal konsertere oss om vårt område i et prosjekt. Bare da, kan prosjektet gå fremover.

Det viktigste for deg som skal lære deg å kode er å sette opp en treningsplan ut i fra ditt eget nivå, og ikke de andres. Etter at du er ferdig med en bolk, fortjener du alltid en liten premie! Det gjelder også voksne, og uansett nivå :).

Når det gjelder tjenestedesign anbefaler jeg denne boka «This is Service Design Thinking».

For en en introduksjon til tjenestedesign se denne videoen:

Digitale Ressurser

Her er et foredrag fra DIFI (Direktoratet for IKT og forvaltning), om hvorfor universell utforming er viktig også for ledere – Varer i 23 munutter:

Jeg har også oppdaget Udemy. Det er et online læringssted der du kan lære mye om interaksjonsdesign. Hos Udemy får man oppdatert og relevant informasjon for deg – akkurat der og da. Det er forelesere fra blant annet Stanford University og  University of Florida. De har i likhet med forelesere fra min egen høyskole Høyskolen Kristiania – Interaksjonsdesign, forelesere som jobber i den kreative bransjen. Og dermed vet de hva de snakker om. Dette må da koste penger tenker du kanskje? Ja, det gjør det, men det er også det som gjør det vært å anbefale det. Fordi du får kvalitetssikret informasjon.

CodeSchool er en tjeneste som du må abonnere på å koster 2500,- kr  i året (290$). Da kan du til gjengjeld ta alle kursene deres hvis du ønsker, og du får online kursbevis på LinkedIn når du har bestått de. Du har også tilgang til alle ressurser som er tilknyttet kurset. Du trenger ikke betale ekstra hvis du ikke består kurset første gang, og du kan prøve til du står. Du må opp i en viss poengsum for å få kursbevis.

Dette kan bli dyrt hvis du skal bare skal ta noen få kurs, slik som meg. Derfor kan Udemy passe bedre. Kursene koster alt fra 500,- kr til 2500,- kr (60 – 300$). Du trenger ikke abonnere, bare betale for de kursene du mener du har behov for. Du har tilgang på alle ressurser, men du får ikke kursbevis. Nå har to alternativer, så får du velge selv. Selv har jeg begge deler.

For oss som jobber med dette til vanlig er CodeSchool og Udemy et fint repetisjonsverktøy, og kan ikke erstatte ordinær utdanning. Jeg vil også påstå at det gjør prosjekter bedre. Selv anbefaler jeg dette kurset, for å få repetert hovedtemaene på en grundig måte: User Experience (UX) Design. Dette kurset går mer i detalj når det gjelder UX og dens historie: User Experience Design. Her er det quiz, men det er bare for repetisjon.

Virkeligheten er den beste repetisjonen

Den beste repetisjonen du likevel kan gjøre, er å observere brukerne dine. Se for deg følgende scenario: Du er på t-banen og isteden for å se på din egen mobil, se på de andre. Hva gjør de og hvordan gjør de det? Er de irriterte eller glade? Noter det du ser bak øret, og bruk det i neste prosjekt. Husk å gjøre dette diskré, slik at de ikke føler seg overvåket. Dette har mye med psykologi å gjøre. Derfor anbefaler jeg Psykologi 2. Der kan man blant annet lese om digital kommunikasjon, og konflikter.

Miljøet rundt påvirker deg

Mens jeg jobber hører jeg på lydbøker fra Lydbokforlaget og Storytel. Dette gjør at jeg får noe annet å tenke på, og mer motivasjon.

Jeg avrunder med noen siste godbiter

Les gjerne innlegget: Repetisjon er en kunst som er et oppfølgings innlegg av dette innlegget.

Denne videoen er et godt sammendrag av god interaksjonsdesign, og varer i 20 minutter. Trenger du teksting? Trykk på symbolet som viser CC, i høyre hjørnet.

Lykke til med dine prosjekter og takk for at du leser mine tips!