Nytt år – nye muligheter og nye emner: Nå er det brukertesting som står for tur. Det finnes mange måter å kjøre brukertest på. En veldig fin måte å kjøre brukertest på nett, er å bruke: Usabilityhub . Der kan du lage brukeroppgaver, som for eksempel: «Dere har nettopp  blitt foreldre å lurer på hvor mye man kan få i permisjon og hvordan dere best kan fordele dette mellom dere: Klikk på den delen av denne siden der du tror at du får mest informasjon om dette.» På får du en veldig fin oversikt over hva testerne klikker på, og hva folk tror.

Det aller beste er likevel å gjøre en brukertest sammen med andre. Til det finnes det mange fine verktøy, deriblant Screenflick og ScreenFlow. Begge koster penger. Screenflick koster (ca.) 268,- kr i nettbutikken deres, mens ScreenFlow koster 949,- kr på AppStore.

Screenflick har også en mobilapp som gjør at du kan stoppe og starte videoen via mobil. ScreenFlow gjør at du kan redigere videoen din direkte i programmet, og dermed  slipper du å bruke et eget redigeringsprogram.

Også til selve brukertesten: En brukertest er like forskjellige som prosjektene. Her kommer tre ting som du må passe på uansett brukertest:

  1. Ikke still ledende spørsmål. Eksempel: «Ser denne siden grei ut?» – Lag heller oppgaver. Som moderator er det viktig å la testerne få tid, samtidig som ingen liker å stå fast. Ikke gjør de oppmerksom på det, gå heller videre.
  2. Så langt det lar seg gjøre, ikke vær tilstede. Testerne er mye mer ærlig når du ikke er der.
  3. Pass på at du har alt klart! Sjekk teknologi og notater. Husk samtykkeskjema!
  4. Hvem kan delta? Alle som er relevant for din målgruppe. Med video: 3 – 7 personer.
  5. Alle er glad i ros/belønning: Bruk gjerne gavekort, godteri eller utfør en vennetjeneste som takk for hjelpen! Dette er like viktig for voksne som for barn. Velg ut belønning på forhånd, og husk uttrykket «Lik lønn for likt arbeid».
  6.   Sist men ikke mist: Gjør endringer etter en brukertest. Det fortjener alle, spesielt testerne dine.

 

Her er en demonstrasjonsvideo av en brukertest oppgave – Test av VoiceOver:

 

Masse lykke til!