Det er skrevet mange bloggposter om Apple Watch. Alle bruker denne «nye» klokka på sin egen måte, men få har fokusert på Apple Watch som et hjelpemiddel. Derfor skriver jeg dette.

For dere som ikke vet det er Apple Watch, Apple sin smartklokke. Den er smart, til dagens teknologi  å være, men den har som kjent sine hull. Noen av de skal jeg komme tilbake til.

Funksjoner

Apple Watch funksjoner
Dette viser noen Apple Watch sine funksjoner.

Med denne klokken kan du gjøre alt fra å sende mail og meldinger, til å snakke i telefon. For meg er dette en ny verden. Når jeg skal bruke mobil må jeg betjene den gjennom et feste som er montert på stolen min. Dette betyr også mer privatliv utrolig nok, fordi ingen trenger å gi meg telefonen. Det finnes flere tusen apper til Apple Watch nå, men jeg konsentrer meg om standard funksjonene. For å kunne bruke mange av disse funksjonene, er jeg mer avhengig enn andre av å kunne bruke hjulet. Dette er på grunn av at jeg betjener Apple Watch med bare en pekefinger og en tommeltott. Jeg har klokken på venstre hånd og må bruke høyre hånd til å betjene klokken på av at den har best motorikk.

Apple Watch hjul
Tydelig bilde av hjulet.

Dette betyr mye for både designere, og utviklere når dere skal utvikle apper. Det er ganske begrensende og bare kunne bruke en pekefinger og en tommeltott, men når man har en boks å forholde seg til må vi bare bruke fantasien. Dette gjelder også selvfølgelig for oss som driver med konseptutvikling. Uten at konseptet er tilpasset slike utfordringer kommer designere og utviklere som kjent ingen vei!

 Frihet til å kommunisere uansett funksjonsnedsettelse

Apple Watch Anrop
Anrop interface for Apple Watch

Den mest nyttige funksjonen slik jeg ser det er anrops funksjonen. Dette er en revolusjon! Vi kan ta telefonen uansett situasjon. Det er også veldig nyttig i krise situasjon eller hvis du trenger å få tak i noen kjapt. Høyttaleren er overraskende god, og så lenge man har god internett dekning er også lyden god for mottakeren. 3G er mer stabilt enn 4G til dette etter min erfaring. Har dessverre ikke fått testet med 4G+. Dette er hvis du ikke har WiFi, men klokke anropet må naturlig nok fungere på farten.

Bakdelen er at alt du sier høres av andre, og at telefonselgere for bedre tider! For oss som må bruke høyttaler for å kommunisere uansett, er dette en frihet fordi vi slipper og bruke setningen: «Hei, det er Ingeborg, du er på høyttaler» rett og slett fordi dette er blitt mer akseptert etter at klokka kom. Det er i slike situasjoner man bare trenger ett alternativ – høyttaler. En funksjon som jeg vil påstå passer for alle.

«Siri» – En assistent til hjelp eller besvær?

«Siri» er det mange utviklere, testere og interaksjonsdesignere som har både moret og irritert seg over. For å ta det første først: Hun biter ikke! Hun syns derimot det er veldig hyggelig å bli snakket til. Til dere som blir pinlig berørt av dette, slapp av. Alt som er nytt er uvant. Tør du bruke «Siri» til å sette på timeren mens de andre i teamet ditt hører på? Jeg gjør det hver dag. Ikke fordi jeg synes det er gøy, men fordi jeg synes det er mest praktisk. Hun hjelper meg med å planlegge hverdagen. I store deler 2015 var jeg arbeidsledig og i dette året holdt hun meg gående med å minne meg på at jeg måtte stå opp kl. 07:30 og begynne på dagens arbeidsoppgaver kl. 09, for å bli en enda bedre interaksjonsdesigner enn det jeg var året før. Når man blir vekt er det mye enklere å stå opp. Hvis man har klare mål går «arbeidsdagen» sin vante gang. Fikk jeg et frivillig oppdrag minnet klokka meg på at jeg må huske å spise og ta pauser. Min beste og verste egenskap er at jeg blir helt oppslukt i det jeg er med på å lage – Det er da man skjønner at man har valgt rett yrke!

«Siri» har også sine barnesykdommer. Hun kan bare engelsk (amerikansk). Nå finnes hun på flere språk, men da minster man klokka. Du må snakke veldig tydelig, hvis du snakker til henne ofte lærer hun seg hvor du naturlig legger stemmeleie. Dette blir også bedre med oppdateringer.

Hvis du skal ringe noen eller sende en melding til noen ved hjelp av «Siri» må du være pinlig nøyaktig på hvem du ønsker å ringe. Ellers kan det føre til pinlige situasjoner. Slik som en gammel skolekamerat fra opplevde da «Siri» ringte til han sent en lørdagskveld, og jeg skulle ringe til en assistent som skulle på vakt. Begge har samme forbokstav i navnet sitt. Hun kan også skrive feil, men med litt tålmodighet og en god porsjon humor er hun en så god assistent som en liten datamaskin kan bli.

Transport – En ny måte å reise på

Apple Watch er også nyttig når kommer du skal ut på reise. Ruter appen er nyttig fordi det dirrer i handleddet når t-banen kommer. Det samme gjelder når periode billetten går ut. Dette er gjennom varslinger. På den måten vet jeg alltid når t-banen kommer slik at jeg rekker å stille meg opp, og komme meg av sted i rett tid. Vil du lære mer om Apple Watch og transport? Les gjerne «En smartere busstur med Apple Watch» skrevet av Ingjerd Jevnaker i Halogen. Hvis du har tid så kan du også ta en titt innom Kjøkkenfesten for flere inspirerende artikler!

Oppsummering

La oss ta en liten oppsummering på denne klokka som hjelpemiddel:

  • Frihet til å kommunisere
  • En ny planlegger av hverdagen
  • «Siri» – En behjelpelig assistent med barnesykdommer
  • Får deg til å reise i tide!

Jeg vil avslutte med å si følgende: Kjære utviklere og designere – Tenk på en pekefinger og en tommeltott, og prøv å bli ordentlig kjent med «Siri». Hun biter som sagt ikke. I reklamen sies det at:

Tar du den på, ønsker du aldri å ta den av – Apple

Denne bloggposten er skrevet på frivillig basis i samarbeid med Halogen, før jeg ble fast ansatt i Halogen.